Nijeveldsingel Utrecht

In juli 2019 is het design-and-buildproject aan de Nijeveldsingel in Utrecht opgeleverd!

Door woningcorporatie Portaal zijn we in 2016 geselecteerd op een duurzaamheidsvisie voor de veranderde woonbehoefte in Utrecht. Daaruit voortkomend hebben we een design and build project van de Nijeveldsingel galerijflat in opdracht gekregen. Dit sloop-nieuwbouwproject betreft een galerijflat met 79 appartementen variërend van 41,6 m2 t/m 90,4 m2. Waaronder ook 14 maisonnette woningen op de begane grond. Deze diversiteit aan woningtypologieën (10 varianten) biedt sociaal wonend Utrecht onderdak aan verschillende huishoudens en woonbehoeftes.

De duurzaamheid in de galerijflat komt tot uiting in het collectieve verwarmingssysteem welke onder het tropenpak (uitgevoerd in PV-panelen) wordt opgesteld. De cascade opstelling maakt het mogelijk om in de toekomst de appartementen aan te sluiten op een bodemwarmte systeem. Dankzij dit ontwerp zijn ‘’noodgedwongen’’ wetswijzigingen voor het gasloos bouwen eenvoudig te realiseren door bijvoorbeeld een serie luchtwarmtepompen onder dit tropenpak op te stellen, om later weer aan te sluiten op bodem warmte. Het betoncasco wordt momenteel ‘’ingepakt’’ met gevel vullende elementen van Timmerfabriek Culemborg. Zo zijn de woningen snel wind- en waterdicht gemaakt om de afbouw uit te voeren. Verder worden momenteel de geprefabriceerde galerijen gemonteerd welke zijn voorzien van steenstrips. Gelijktijdig wordt ook het metselwerkbuitenblad opgetrokken.

Uitdagingen

Een expliciet voorbeeld van onze visie, vastgoed aanpasbaar maken voor de toekomst, komt tot uiting in de wijkontwikkeling Oudegeinlaan. De uitvoering is opgedeeld in realisatiefases maar de wijk is grotendeels in één keer ontwikkeld. Het ontwerptraject kende enkele uitdagingen. Waaronder de archeologische waarde van de Limes, die door het plangebied loopt. Om deze te behouden is er voor gekozen geen kruipruimte onder het gebouw te realiseren. Zodat deze grond met hoge archeologische waarde niet geroerd wordt.

Waar en wat?
Nijeveldsingel Utrecht

Type werkzaamheden
Design & Construct

Opdrachtgever
Stichting Portaal

Ontwerp
K3 Architectuur & Arton Bouwconcepten

Energieadvies
Trecodome

Installaties
H.Ek Installatie Maatschappij B.V.

Looptijd
augustus 2018 - juli 2019

Vergelijkbare projecten