Renovatie 49 woningen Verzetswijk, Zeist

In bouwteam samenwerking zijn 49 woningen in Zeist in zestien weken uitvoeringstijd verduurzaamd van Energie Index 2,39 naar een EI<1,2. Met als doel een levensduur verlenging van 25 jaar. Daarbij zijn een grote hoeveelheid verschillende werkzaamheden per woning verricht. Zo is in een aanzienlijk deel van de woningen het sanitair en de keukens vernieuwd, hebben alle woningen een tweede WC gekregen en is de brandveiligheid verbeterd. Tevens zijn de schoorstenen van alle woningen verwijderd om plaats te maken voor een geïsoleerde dakplaat, nieuwe dakpannen en PV-panelen. Aanvullend zijn spouwmuren geïsoleerd en is een bodemisolatie aangebracht. Daarnaast zijn bij alle woningen nieuwe voordeuren aangebracht en de bestaande kunststof kozijnen voorzien van HR++ glas. Ook hebben de woningen een CO2-gestuurd mechanisch ventilatiesysteem gekregen. Het bijzondere aan deze ingrijpende verbeteringen van de woningen is dat het in bewoonde staat is verricht en de bewoners dus niet tijdelijk hoefden te verhuizen.

De ene woning behoefde een nieuwe keuken, de ander een nieuwe badkamer en/ of toilet. Ook zijn in bepaalde woningen complexe Cv-systemen aangebracht, zijn dakkapellen en erkers geïsoleerd en is op verschillende locaties asbest gesaneerd en metselwerk/voegwerk hersteld. De diversiteit van de werkzaamheden per woning, samen met veelal seniorenbewoners die toch wat terughoudend aan keken tegen de werkzaamheden maakte het een uitdagend project.  Als finishing-touch hebben de woningen een luifel bij het entree gekregen.

Uitdagingen

De gewenste levensduur verlenging en verduurzaming passend maken binnen het budget en de eisen van welstand. De grootschalige wijkgerichte renovatie van andere corporaties had invloed op het ontwerp. De diversiteit van werkzaamheden per woning zorgde voor verschillende werkzaamheden per woning. Zoals het toevoegen van een extra toilet op de verdieping, bij een badkamer die niet vervangen wordt. Bijpassende tegels en correcte aansluitingen maken vergde extra voorbereiding bijvoorbeeld. In de bouwteamfase en in de voorbereidingsfase hebben we uitgebreide opnames/woningbezoeken uitgevoerd om zoveel mogelijk diversiteit vast te leggen. Desondanks blijven er soms kleine verrassingen, ofwel een uitdaging welke ons uitvoerende team niet uit de weg is gegaan en passend heeft opgelost.

 

Wat:
Verduurzaming 49 woningen

Opdrachtgever:
R.K. Woningbouwvereniging Zeist

Type werkzaamheden:
Renovatie

Jaar:
2018

Vergelijkbare projecten