18 Monumentale woningen Den Dolder

Ingrijpende renovatie woningen uit 1921.

In Den Dolder staan sinds 1921, 18 woningen rondom een pleintje. Nu 95 jaar later zijn dit 18 monumentale aan de Pleineslaan welke gerenoveerd dienen te worden. Het betreft een zeer ingrijpende renovatie waarbij alleen de monumentale gevels blijven staan, om vervolgens duurzame en comfortabele monumentale woningen te realiseren. De woningen zijn van energielabel E/F/G naar A gegaan en zien er als “nieuwe” monumentale woningen uit. Een hele klus, maar een prachtig resultaat!

De renovatie is uitgevoerd in twee fases zodat de bewoners tijdelijk konden verhuizen naar andere woningen. Na het stutten van de gevels is gestart met het vakkundig afbreken van de woningen. Daarbij zijn materialen (zoals dakpannen) geraapt om te hergebruiken. De woningen hebben een uitbouw gekregen in de vorm van een bijkeuken en een grotere keuken. Daarnaast hebben de woningen vaste trappen naar de zolder gekregen i.p.v. vlizo trappen. Verder zijn natuurlijk de keuken, badkamer, toilet, binnenwanden, installaties, meterkast… eigenlijk alles is vernieuwd behalve de voorgevel en de zijgevels (hoewel ook daar het voegwerk is hersteld). Een uitdagend project met een monumentaal randje.

Uitdagingen

De kwaliteit van de monumentale gevels, behouden van de kozijnen, houtrot, maatwerk voor kapuitslagen gecombineerd met prefabricage, nauwkeurig slopen, nieuwe vloersystemen… het zijn slechts één van de vele uitdagingen die we tegen kwamen (en voorzien) bij dit project. Het met vakmanschap oplossen van deze uitdagingen maakt dit tot een uniek project waar wij met trots op terug kijken.

De uitvoering is opgedeeld in twee keer negen woningen, waarbij de bewoners hebben gewisseld van woning ten tijde van de realisatie van het project, daardoor is er een uitvoering van twee keer een half jaar ontstaan.

 

Waar en wat?
18 monumentale woningen, Den Dolder

Type werkzaamheden
Groot onderhoud en renovatie

Opdrachtgever
Woongoed Zeist

Looptijd
2016-2018