Lentehof Lopik

Het appartementencomplex, “De Lentehof’’ biedt woonruimte aan senioren.

Vakmanschap en oog voor detail

Het appartementencomplex, “De Lentehof’’ biedt woonruimte aan senioren. Woningbouwvereniging De Woningraat wilde een appartementen met appartementen van circa 71m2. Het gebouw heeft een moderne, luchtige en open uitstraling door het glazen atrium, het polymetrische metselwerk en de verspringende balkons. De Lentehof in Lopik is hét bewijs dat deze waardes ook kwaliteit kunnen leveren voor een sociaal verantwoord budget. Het complex is gerealiseerd met vakmanschap en oog voor detail. Zo is de open uitstraling van het complex volledig doorgevoerd in de nieuwbouw, van het atrium tot de galerijen en de lift. Het glazen atrium bevat zes houten spanten met een overspanning van 10 meter en is voorzien van zonwering.

De galerijen zijn ontworpen in lijn met dit open karakter. Deze is uitgerust met gaashekwerk en galerijplaten in microbeton van 8 centimeter dik, rustend op een staalconstructie. Om de luchtige stijl verder te laten terugkomen is in het gebouw een geprefabriceerde glazen liftschacht, die de bewoners ook naar de vierde verdieping brengt.

Veel aandacht aan wooncomfort

Naast de uitstraling van het appartementengebouw is ook veel aandacht besteedt aan het wooncomfort. Het atrium is voorzien van een systeem dat de ramen automatisch opent bij warm weer, waardoor voldoende frisse lucht in het atrium komt. Mocht er te veel wind zijn dan worden de luiken automatisch weer gesloten dit door middel van een aanwezige windmeter.

Eyecatcher en sociale verbinder

Omdat het complex aan de zichtlocatie langs de provinciale N210 ligt zijn er voor de natuurlijke luchtverversing ‘suskasten’ verwerkt in de gevel van de appartementen, welke geluidsoverlast tegen gaan. Het complex is van alle gemakken voorzien om bij te dragen aan interactie tussen de bewoners door het creëren van een prettige gemeenschappelijke leefomgeving. Het atrium speelt daarom niet alleen een grote bouwkundige rol in het appartementengebouw, maar ook een sociale. De ruimte is bedoeld als katalysator voor de gemeenschap door voldoende plek te bieden voor ontmoetingen, met een prachtige groene binnentuin en een kiosk voor de bewoners (inclusief keuken en toilet). Naast het glazen atrium dragen ook de balkons van de woningen bij aan de optimale bewoners ervaring. Het complex bevat ook een gezamenlijke fietsenberging met ruime voorzieningen en oplaadpunten voor scootmobielen. Deze elementen in en rondom het woningcomplex resulteren in een fijne leefomgeving, waar ruimte is gecreëerd voor zowel persoonlijk als gemeenschappelijk woongeluk in De Lentehof.

Uitdagingen

Bij de start van de grondwerkzaamheden zijn kabels en oude houtenpalen aangetroffen, dit gaf vertraging bij de start van het bouwproces. Het verbinden van 2 opzichzelfstaande betoncasco’s middels loopbruggen en galerijen vergt een uiterst nauwkeurige maatvoering. Hetzelfde geldt voor de spanten en glazen kapconstructie met zetwerk welke volledig volgens tekening zijn geproduceerd en gemonteerd. De doelstelling om het project binnen het projectbudget te realiseren, met behoud van de kwaliteit en esthetisch uitstraling heeft voor voldoende uitdaging gezorgd, wat gezien het fantastische resultaat zeker gelukt is.

 

Wat en waar:
Senioren appartementen in Lopik

Opdrachtgever:
De Woningraat

Type werkzaamheden:
Nieuwbouw

Architect:
Op ten Noort Blijdenstein

Van Dillen Bouwgroep:
Prefab Fabriek Culemborg

Doorlooptijd:
20 maanden

Jaar:
2020